Labancz Lilla az új magyar kultúrkincs

• Ekkor írtuk: 2010.03.21. 17:38



Elérkezett a vég kezdete, a Duna TV új magyar sorozatot indít az Álom.net alkotóival karöltve. Kell ez nekünk, mint szarnak a pofon. Én most nem is beszélnék arról, hogy mi is lesz ez, ezt már a sajtó úgyis megírta, inkább azt kérdezem ez most így hogy?!

Arról van itt szó, hogy mindent a nézettségért harcba bonyolódik a legkisebb közszolgálati tévé. Nem is lenne ezzel semmi probléma, természetes dolog, hogy egy csatorna folyamatosan küzd a nézők kegyeiért. De gondoljuk már végig, hogy ki is fogja nézni a gazdagférj-fogó hancúrozást.

 

A Duna Tv, arculatának megfelelően, elsősorban a határon túli magyarokhoz szól. Hát el tudom képzelni, hogy nekik annyira kell majd a Diplomatavadász, mint a falat kenyér. Az erdélyi magyarok már alig várják, hogy Pradaban tipegő cicababák történetét követhessék hétről hétre. Ami meg az itthoni nézőket illeti, aki eddig nézte a Dunát, pontosan azért tette, mert nem erre volt kíváncsi, aki meg eddig se nézte, az ezután pláne nem fogja.  Halló kérem, itt egy kulturális csatornáról beszélünk, ami 1999-ban a világ legjobb kulturális tévéje lett, ami nemrég még közös összefogásra szólított fel a kultúra érdekében! Egy olyan csatorna, melynek a fő profilja, hogy annak a maradék embernek az ízlését kiszolgálja, aki valami értéket is szeretne nézni.

Már most borítékolom, hogy gond lesz a nézettséggel. Természetesen jól be lesz reklámozva a sorozat, néhányan azért csak odakapcsolnak, hogy nézzük meg mit szült össze N. Forgács Gábor és csapata, és ennyi. Értem én, hogy mindent a nézőszám-emelésért, de azért magunkat nem kéne szembe köpni. Miért is gondolta Cselényi László, a Duna TV elnöke, aki mellesleg évekig volt az Uránia Nemzeti Filmszínáz vezetője is, hogy pont egy ilyen sorozat kell nekik a Nemzet Televíziójának fellendítésére? A Duna már régóta szeretne egy olyan műsort, ami a fiatalabb korosztályhoz szól, hogy a Kívánságkosár mellett legyen valami más is, amit néznek. Muszáj hangsúlyoznom, egy olyan kultúra-profilú tévéről beszélünk, ami megszűntette az állandó mozi és színházi műsorait, irodalmi meg mégannyira sincs, merthogy nincs rá pénz. Erre viszont van! Miafasz? Lehet, hogy a fent említett műsortípusokat nem széles tömegek nézik, de legalább volt egy masszív nézőtábora, és igenis lenne rá igény. Van annyi kereskedelmi csatorna, ahol all in zúdul ránk a szar, mért kell még itt is?! De jó oké, szükséges valami nagy dobás. Azt már végképp nem értem, hogy hogyan esett az Álom.net alkotóira a választás. Azokra az emberekre, akik az IMDB szavazatai alapján 1.2/10 ponttal minden idők legrosszabb filmjét készítették. Na most tőlük várja a Duna TV a fellendülést. Még egyszer megkérdezem, hogy miafasz? Ez a legalja. A Duna Tv közpénzből gazdálkodó intézmény. A pofám leszakad, hogy ilyen műsorokra költik az én adóforintjaimat.

Aki mellesleg azt gondolná, hogy kultúrsznob vagyok, és túl egyoldalúan nézem ezt a dolgot, talán még igaza is lehetne, de most más a helyzet. Ugyanis történetesen volt szerencsém találkozni Sallay Edinával, aki mind az Álom.net, mind a Diplomatavadász producere, úgyhogy tudom miről beszélek. BFF-ével, azaz kedvenc kebelbarátnőjével, aki nem mellesleg a sorozat egyik üdvöskéje lesz, Miaimiban (jól értetted, arról a városról beszélek, ami az USA-beli Florida államban van) pihentek rá a forgatásra. (Csak úgy mellékesen kérdezem, hogy az milyen munka lehet, amikor a forgatás előtti hetekben a producer és az egyik szereplő elmegy nyaralni?) Szóval ha gyakran nyaraltok ötcsillagos hotelekben, vagy vásároltok a Louis Vuittonban, ti is bármikor összefuthattok vele. Ha netán ismerősnek tűnne Edina arca, ne csodálkozzatok, ugyanis nem is olyan sok évvel ezelőtt még ő olvasta be a Kenó számokat a TV2-n.

2009-ben a Duna TV megkapta az Ex Libris Díjat a magyar kultúrkincs megőrzéséért. A Diplomatavadász lenne legújabb kultúrkincsünk? Csak kérdezem. 

 

Csárli Angyala | 4 hozzászólás

Share/Bookmark

Címkék:tv duna lilla labancz diplomatavadász

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacssteve 2010.03.22. 10:31:03

Pont az ilyen ribanclillák miatt alakultak ki a szőkékkel kapcsolatos sztereotípiák!

kovacssteve 2010.03.22. 10:43:42

Pont az ilyen ribanclillák miatt alakultak ki a szőkékkel kapcsolatos sztereotípiák!

ecter 2010.03.22. 17:03:26

@kovacssteve: Eddig azt sem tudtam, milyen színű a haja :-)
süti beállítások módosítása