Középpontban a Férfi

• Ekkor írtuk: 2013.04.14. 18:28


MGY_5_Testepitoreneszanszmo.jpg"Míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, a meztelen férfi test a klasszikus antik művészetet követően, jó időn át csaknem láthatatlan maradt, a ruhátlan férfi évszázadokon keresztül csupán mitológiai hősként, keresztény mártírként jelent meg. Vajon mi ennek a láthatatlanságnak az oka, és miért tárul fel a rejtett férfi test olykor mégis?" (Forrás: LUMÚ sajtóanyag - A meztelen férfi c. kiállításhoz)

Ezen kiállításon a feltárás teljes és tematikusan rendezett, az olyan sztereotípiák lebontására és bemutatására irányul, amik a férfi lét köré épülnek. Az alkotók jelentős része szintén férfi, így nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az öniróniát, ami a képeken vagy nyíltan vagy rejtve megjelenik. A férfiak, a férfitestek egymáshoz való viszonya, mindig is sokkal kényesebb téma volt, mint a női testek egymáshoz való viszonya. Talán az elkerülhetetlen összehasonlítás, a centiméterekben mérhető férfiasság nyílt felvállalása az, ami nehezített tereppé teszi a meztelenséget az erősebbik nem számára. 

251676_galeria_pierre_et_gilles_adonisz_halala__1999._magangy_jtemeny__parizs.jpgMindenesetre a tárlat érdekes és izgalmas. Az első feszengést, ami az elképesztő mennyiségű pénisz láttán elfogja az embert, gyorsan sikerül legyűrni, így előtérbe kerülnek a mögöttes tartalmak. Persze nem mindenhol, de szerintem ezt egyéne válogatja, hogy kiben mi ébreszt gondolatokat, mit tart érdekesnek. Nekem személy szerint az antihős képi megfogalmazása és férfi-nő-ember határait boncolgató képek voltak a legizgalmasabbak. Bátor és mindenképpen tiszteletreméltó az a tárgyilagosság és irónia, ahogyan a saját testüket képesek elidegeníteni és fotókon megjeleníteni a művészek. 

Figyelemre méltó anyag, ez vitathatatlan. Akár férfiként, akár nőként látogatjuk meg a kiállítást, mindenképpen hagyjuk otthon az előítéleteinket, akkor egy igazán kivételes élményben lehet részünk. A LUMÚ feszegeti a határokat, mi meg örülünk neki, hogy van egy ilyen bevállalós múzeumunk. 

Kapcsolódó programként elmehetünk pszichológiai tárlatvezetésekre, rendhagyó tárlatvezetésre Csernus Imrével, de lesz a pornóval foglalkozó előadás is a kiállításhoz kapcsolódva. 

Alice from Wonderland | szólj hozzá!

Share/Bookmark

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása